lördag 14 mars 2009

Hittepåyrken

Sydafrika maste vara hittepåyrkets (copyright Göran Kristiansson) forlovade land. Antar att det ar en bieffekt av 25% arbetsloshet och en mycket stor andel fattiga som ar desperata och kan tanka sig att jobba med vad som helst. Foljden har blivit en stor mangd faniga och onodiga yrken (antagligen ser inte de med dessa yrken det pa samma satt men ur ett utomstaende perspektiv ar det sa).
Exempel pa dessa yrken ar alla som hanger pa bensinmackar och tankar at folk for nagra rand, folk som packar ner dina varor I pasar I affaren, tanten som vager din frukt I affaren eller alla varianter pa parkingmarshalls. Parkingmarshalls skoter parkeringar men de gor det olika pa de flesta stallen. En sak har de gemensamt: de dyker upp nar man parkerat och vill ha pengar. Ibland hjalper de en att parkera, ibland lagger de bara pengarna pa en automat och ibland vill de pengar nar man ska aka for att de har “tittat efter bilen at en” (sakert..).

I helgen sag vi dock kungen av hittepåyrken (hittils). En tjej oppnade och stangde en bom till en gratis parkering. Hade det kostat pengar eller bara varit tilltrade for vissa eller vid vissa tidpunkter pa dygnet hade jag fattat grejen men som det var nu kunde hon ersatts av en tyngd och ett snore som hallit uppe bommen.. Snacka om meningslöst yrke..

Tror for ovrigt att Emil I Lönneberga tjanade snabba cash som grindoppnare infor en marknad eller nåt så yrket I sig ar inget att skoja bort, det har fina småländska traditioner.

Inga kommentarer: