måndag 19 september 2011

T.I.A.

TIA står för this is africa. Det används lite som en förklaring till att saker och ting fungerar lite annorlunda här än vad det gör i andra delar av världen (iaf västeuropa). Mer motivering än en axelryckning och ett TIA behövs liksom inte då något märkligt och oväntat händer.

TIA kan beskriva det obehagliga Afrika, som i Blood Diamond, där uttrycket fungerar som en förklaring till varför folk skjuter varandra och uppträder allmänt jävligt så fort de får chansen.

Nu är Sydafrika lyckligtvis rätt mycket stabilare än så. Jag hade nämligen inte åkt hit om det var diktatorer, inbördeskrig, våldtäktsturneer och strider om blodsdiamanter till höger och vänster.

Här kan TIA istället användas som en förklaring då bussen som två svenska gästarbetare har blivit tillsagda att ta kl 05.50 på morgonen helt plötsligt har slutat gå utan att vår lokale medarbetare hade en aning om det. Eller att inga minibusstaxis går åt rätt håll. Eller att nästa buss går kl 12. Därför blev det att jobba hemifrån idag istället för på skolan. Men det är bara att rycka på axlarna och göra nya planer. Det här är ju trots allt Afrika.

3 kommentarer:

Helena sa...

Hej.
Jag blir lite nyfiken på vad ni ska ha för verksamhet i er "bibliotek/studyhall". Kan du berätta mer?

Generalen sa...

Hej, Helena.
Målet är att biblioteket ska användas (just nu är det bara ett bok-kaos) så att elever kan låna böcker och börja läsa mera. Vi arbetar ju för literacy främst. Andra skäl är att eleverna ska kunna söka upp oss och få hjälp ffa med matten men även med annat. Vi kommer även att ha ett antal datorer och smartphones där så att de får mer tillgång till digitalteknik.

Malinson sa...

Allt som inte dödar härdar broder! ;) Och nästa år kommer det en ny kräftskiva. kanske med hoppslott! puss o kram saknar dej!!