onsdag 9 september 2009

Anyone for OBS-klass?

Häromdan var "Enemy-of-order" nr 1, 2 och 4 sjuka i den stökigaste av mina klasser. Det medförde en helt otrolig skillnad. Dels för att man slapp dem men också genom att man slapp det indirekta kaos de skapar när andra dras med i galenskaperna.
Plötsligt hade man tid för alla elever; de tystlåtna, de som behöver extra hjälp och de som inte gör något väsen av sig. Man hade tid att syssla med utlärning, att se varje elev och annat LAU-tjafs istället för att lägga all sin tid på att gapa lungorna ur sig för att hålla ordning i klassrummet (viss överdrift men ibland känns det så).

Det gör att man börjar fundera på om det där med OBS-klasser (CP-klass i folkmun) var en dum idé ändå. Visst, det hade sina uppenbara nackdelar, (utpekande, viss pygmalioneffekt, en närmast ödesbestämd livsbana, etc) men fördelarna måste varit rätt stora också. Speciellt för de andra eleverna. Jag tycker att man generellt sett ägnar för lite tid åt många av de elever som behöver mest hjälp, de glöms helt enkelt bort eftersom andra problem så uppenbart måste lösas först.
Det här låter kanske hemskt och OBS-klasser var kanske inte lösningen men det är så tråkigt att se ett fåtal förstöra så mycket för så många.

:) Debut i div 7 ikväll. Samtidigt spelar visst Sverige mot nåt annat bonkargäng.
:( Planeringsmissen som gjorde att jag missade armypremiären igår kväll. Fast det kanske var bra med tanke på matchen ikväll. Man rör sig ofta lite märkligt efter ett armypass..

Inga kommentarer: