lördag 25 februari 2012

Orsak och verkan

Allt som händer händer av ett skäl. Detta skäl kan vara slumpmässigt, vagt eller extremt tydligt men varje handling får en konsekvens.

Om Mme Marumo; head of economic subjects, lärare på Mogakolidi, dum, lat och allmänt kass människa, inte kommer till jobbet på måndag utan istället hittas avlivad skulle det kunna ha följande dialog som orsak:

Jonas Hammerskog (JH): - Hej Mme Marumo, skulle du, när du har tid, kunna berätta för oss vilka av de här videoklippen på den här listan som är bra och vilka som är dåliga så att vi kan förbättra innehållet på telefonerna vi gett dig och dina elever och därmed förbättra undervisningen i de ämnen du är ansvarig för?
MMe Marumo (MM): -Videos?
JH: -Ja, videoklippen som vi lagt på elevernas telefoner så att de ska få tillgång till mer material, hela tiden.
MM-Men varför använder ni inte telefonerna när lärarna är borta?
JH: -Det gör vi.
MM: - Jaha. Men var är TV:n?
JH: - ?
MM: -Som ni visar videor på?
JH: -Det är det vi använder telefonerna till. Det var därför vi höll en 4timmars workshop med dig och de andra lärarna för en månad sedan. Det är därför vi bett dig om instruktioner gällande innehåll. Det är därför vi försökt få till ett individuellt samtal med dig. Det är därför vi gett dig en telefon. Det är därför vi är här.
MM: -Jag har inte tid. Förresten kan du skriva av de här jättelånga listorna med felstavade, afrikanska namn skrivna med skitdålig, oläsbar handstil och sedan skriva ut det åt mig. Det är väl därför ni är här?

Ok, den sista meningen är påhittad (resten är sann) men Mme Marumo är den av lärarna som oftast kommit och bett oss om olika liknande tjänster och uppenbarligen har hon inte lyssnat ett ord på vad vi sagt eller brytt sig ett dugg om vad vi gör på skolan. Tyvärr (eller kanske som tur var..) hörde jag inte dialogen live men Jonas var INTE glad när han återberättade.

Ett annat exempel på orsak och verkan:
Orsak: Fredagskväll, Rocky IV, Stallone och Dolph i toppform, träningsmontage med 80-talsmusik och 225g chokolate chip cookies.

Verkan: Fredag 23:30; hopprep, burpees och Apripper X. Lördag morgon; Crazy 8s circuit innan frukost.

Inga kommentarer: