torsdag 2 februari 2012

Cykeltjuven

Det är rena rama boktipsarbloggen här nu. Detta för att jag läst ut ännu en av inspirationsböckerna jag fick i födelsedagspresent.

Det gick fort. Nästan 400 sidor på några dagar. Det betyder att boken är bra. Till och med riktigt bra. Boken det handlar om är Zlatans självbiografi. Författaren behöver väl ingen närmare presentation. Hans fotbollskarriär är otroligt imponerande. Betydligt mer imponerande än hans finter, individuella priser och mängden mål han gjort (som bortsett från några säsonger inte är så otrolig) är det faktum att sedan han blev proffs i Ajax har vunnit ligan alla säsonger utom en. Dessutom som mycket bidragande spelare. Rätta mig om jag har fel men jag tror att det är helt unikt i modern fotboll. Fotbollspelaren är alltså sjukt imponerande. Hur är det med människan?

Man får en känsla av att det verkligen är Zlatan som skrivit själv. Boken är inte på något sätt politiskt korrekt. Zlatan brukar säga vad han känner för i intervjuer och han gör detsamma i bokform. Ett problem med många självbiografier är att de känns något vinklade för att få personen den handlar om att framstå i bättre dager.
Så är INTE fallet här. Zlatan är inte ute efter att framstå som mer sympatisk, han bara berättar sin historia. Om hur han snodde cyklar som barn. Om hur föräldrar till hans tidiga "lagkompisar" försökte få bort honom från klubben. Om hur han skojsparkar sina kompisar (Chippen och Cassano) i huvet. Om hur han säger till Guardiola att han inte har pungkulor och att Pep bajsar på sig för Mourinho (mogna uttryck..). Om hur han spelar X-box i timmar. Om hur han vansinneskör sina sportbilar. Om hur han skäller på sina lagkamrater. Om vad han tycker om bl.a Ljungberg och Van der Vart. Det är fruktansvärt underhållande men man blir inte mer sympatiskt inställd till personen. Det är skönt på något sätt. Känns ärligt.

Närmast ett mantra i boken är att Zlatan inte är någon vanlig svensk kille som följer regler. Som alltid passar in. Han är en tuff kille från Rosengård. Han är en krigare. Han har alltid fått kämpa dubbelt så hårt för allt han velat ha. Han drivs av ilska och revanschlusta. Han har minsann inte haft det lätt. Det blir lite lätt upprepande men det är en viktig del av vem han är och förklarar ganska mycket. Vid ett tillfälle blir det närmast komiskt då han jämför sin uppväxt med Robinhos. Nog att Rosengård kan vara tufft men det är väl inte favelan i Rio direkt.. (Fast vad vet jag, en vanlig svensk kille från Kärna).

Men boken handlar inte bara om hur tuff han är. Han bjuder också på sig själv genom en del dråpliga historier som hur han däckade i badkaret när Trezeguet lurade honom att dricka vodkashots och hur det gick var att åka på skidsemester i snobbiga St Moritz.

Boken ger en mycket intressant inblick i hur spelet bakom kulisserna fungerar vid övergångar, han har ju bytt klubb ett par gånger.. Den beskriver också de olika klubbar han spelat i, tränare han haft och spelare han mött. Spelare och ledare blir människor, inte bara ansikten på TV. Detta är den intressantaste delen enligt mig och hade gärna fått mer plats.

Blev ett långt inlägg det här. För att sammanfatta kan man säga så här: En mycket läsvärd bok om en otrolig fotbollspelare och väldigt speciell människa. Antingen du gillar Zlatan eller inte är det underhållning garanterad.

2 kommentarer:

Aulin-Rodén sa...

haha, du rubriksätter ju som aftonbladet.

Men för uppmärksamheten kan man göra mycket ;).
Verkar ju i vart fall vara en intressant bok.

Får beta av den efter Steve Jobs dito.

Hur länge kommer du att vara där nere?

Ha det gott gubben.
Skoj att få följa med såhär på avstånd i vart fall.

/E

Generalen sa...

Haha. Ja men det är faktiskt ett jävla tjat om cykeltjuvande så rubriken är befogad.
Antagligen kommer jag hem i början på april. Senast slutet på april. Händer för mycket under våren i Sverige för att vara fast här.