söndag 19 september 2010

Tankar från ett löpband

Tid är lite lustigt. När man har roligt flyger den iväg. Man tror att det gått några minuter och så har en timme passerat. När man har tråkigt eller väntar på något är det precis tvärtom. Vet inte hur många gånger jag suttit på möten eller föreläsningar, kollat klockan, kämpat mot sömnen i vad som känns som en evighet och sedan kollat klockan igen. Ingen tid alls har förflutit.

Vill man uppleva båda dessa tidsrelaterade fenomen inom en kort tid (och få bra träning på köpet) ska man köra 70-20 i hög hastighet på löpband. Efter några omgångar börjar de där 70 sekunderna, speciellt sista 10 att kännas som en evighet. Man tror att sekundräknaren stannat. Till slut når den dock utsatt tid och man hoppar av. Det är nu miraklet sker. Plötsligt får sekundräknaren ett spel och rusar iväg. 20 sekunder känns som tre och det är dags att hoppa på och börja springa igen. Miraklet upprepas och tiden stannar på nytt. Mycket märkligt..

Egentligen är jag inget superfan av löpband. Det är svårt att springa med ett naturligt löpsteg och det är ju (oftast) rätt skönt att vara utomhus men vid 70-20 har bandet sina fördelar. Det blir klart och tydligt när man ska springa eller vila och man tvingas hålla det tempo man bestämt sig för. Annars kan det bli lite tokigt har jag hört..

2 kommentarer:

Johanna sa...

Roddmaskin är ett annat tips om du vill prova på sekunder som går oändligt långsamt...

Generalen sa...

Inte om du försöker hinna en viss sträcka på en bestämd tid. Då ska du få se att sträckmätningen plötsligt går långsammare och tiden snabbar på..