tisdag 26 april 2011

Tvålagsligan

Att spanska La Liga är en liga med två lag som kan vinna (vill inte ens tänka på alla sjuka skäl till detta) och ett gäng som tävlar om tredjeplatsen vet väl de flesta som bryr sig om fotboll men aldrig har det väl blivit så tydligt som i helgen.

Valencia, trea i ligan tog emot Real Madrid, tvåa hemma på Mestalla.
Valencia kom utvilade, i bra form (nyss mosades ligafyran Villareal med 5-0) hade fördel av hemmaplan och kunde vid vinst närmast säkra tredjeplatsen.
Real kom med en b-uppställning, med en slitsam match övertidsmatch i bagaget och endast hypotetisk chans att komma ikapp Barca i ligan.

Valencia hade alltså alla chanser att, iaf för en kväll, visa världen att de två stora i toppen inte är
så överlägsna som det sägs. Så blev det inte.

I paus stod det 4-0. Att siffrorna snyggades till, det blev 6-3 till slut, är av mindre betydelse. Det är ändå grov klasskillnad.

Förklaringar finns det förstås gott om; Eftersom Reals "b-lag" består av världsspelare som Kaka, Benzema, Higuain och Albiol ska det kanske bli 4-0 i paus. Eftersom Ronaldo värderas till mer än hela Valencias trupp ska de vita kanske vinna med 3 bollar. Eftersom två av Valencias största stjärnor är Real-rejects så är väl vinsten logisk. Ändå kommer man aldrig sluta hoppas. Hoppas att det återigen kommer en tid då ett starkt, vitsvart, kollektiv med en fladdermus på bröstet maler ner gäng efter gäng med hopköpta stjärnor och snuvar de två stora på ligatiteln. Men just nu känns den tiden väldigt avlägsen..

Inga kommentarer: