söndag 10 oktober 2010

Polsk mat och fördomar om Polen

När man tänker på olika ställen i världen är det lätt att göra sig en bild av dem, man tror sig veta exakt hur det är där. Trots att man inte varit där. Eller känner någon som varit där. Eller ens sett en film eller läst en bok som utspelar sig där. En del ställen "tjänar" nog på detta då alla tror att de är så mycket bättre än vad de egentligen är. För andra är det tvärtom.

När gemene man tänker på Polen så uppstår nog ingen känsla av glammighet direkt. De flesta tänker sig nog snarare (helt baserat på fördomar och inte fakta) ett slitet ställe där slitna människor med dåliga tänder jobbar i stora rökiga fabriker som spyr ut svart rök och förgiftar miljön innan de går hem och käkar nån sur gryta med massa kål och rovor i. En slags nidbild av en fd kommuniststat helt enkelt.

I fredags var vi ett gäng från jobbet som skulle ut och äta och ta några öl. Det hade bestämts att vi skulle till restaurang Krakow.
Det enda jag känner till om Krakow sedan tidigare är att Robert Gustafsson skojade om hur kul det inte är med bajamaja i Krakow i sin "jag är inte bitter-sketch". Alltså inget som höjde förväntningarna direkt men jobbarkompisarna sade att maten var god och en av dem har jobbat där så jag tyckte att det var värt ett försök iaf.

Det visade det sig verkligen vara! Krakow bjöd på jättegod mat, god öl, stora portioner (jag blev proppmätt) överkomliga priser, och ett allmänt trevligt ställe. Ibland är det riktigt trevligt att få sina fördomar krossade.

2 kommentarer:

Pella sa...

Husmanskost är ju ändå husmanskost, vare sig den är polsk eller fransk...Mmm :-)
Fina bilder...

Generalen sa...

Ja det är sant, husmanskost kanske är ett säkert val:)